Elektriciteit en domotica

RD Constructions

Algemene en functionele verlichting:

Een goede verlichting in de woning is een noodzaak. Algemene en functionele verlichting zorgen er immers voor dat we zien wat we doen, terwijl sfeerverlichting ons in de juiste stemming brengt. Dit soort verlichting maakt het tijdens donkere winterdagen heel wat gezelliger binnenshuis.

Aangenaam wonen begint dus bij het opstellen van een lichtplan. Een verlichtingsspecialist tekent een volledig concept op maat uit en voorziet het juiste licht op de juiste plaats.

elektriciteit2 elektriciteit4 elektriciteit3

Verlichtingstypes:

Algemene verlichting

Dit is de algemene basisverlichting die zorgt voor een subtiel, maar regelmatig verspreid licht op de achtergrond. Deze lichtbron wordt hoog in de ruimte geplaatst, zoals een plafondlamp of een rail met spotjes.

Functionele verlichting

Functionele verlichting wordt geplaatst op plaatsen waar je extra licht nodig hebt om goed te kunnen zien. Denk maar aan het werkblad in de keuken, de bureau of de leeshoek.

Sfeerverlichting

elektriciteit5Dit type licht zorgt voor extra sfeer en gezelligheid. Deze verlichtingsvorm wordt niet alleen toegepast in de particuliere woning, je vindt sfeerverlichting ook steeds vaker terug in de werkomgeving. Tot deze categorie behoren hang-, wand- en tafellampen, schilderijspotjes en staande lampen.

 

Verlichtingssoorten:

Gloeilampen

Dit soort lampen zijn redelijk goedkoop, maar zijn dan weer duur in verbruik. Dat komt omdat gloeilampen bijna alle elektriciteit in warmte omzetten. Gloeilampen zijn verkrijgbaar in zowel helder als mat glas en in verschillende vormen en kleuren. Het voordeel van dit soort lampen is dat ze direct branden wanneer je de schakelaar bedient. Ook zijn ze eenvoudig te dimmen. Naast de hoge verbruikskosten, is de korte levensduur en de lage lichtstroom een nadeel.

Halogeenlampen

Halogeenlampen hebben een hoge lichtopbrengst en geven wit, schitterend licht af. Daardoor kan je met dit soort lampen mooie effecten verkrijgen. Met dit licht kan je voorwerpen accentueren of je kan het gebruiken als gericht werklicht. Bovendien gaan deze lampen minstens twee keer zo lang mee als gewone gloeilampen. Nadeel is dat ze toch heel wat energie verbruiken.

Tl-buizen

Tl-lampen hebben een erg laag energieverbruik en een hoge lichtopbrengst. Daarnaast kenmerken ze zich door hun lange levensduur. Ze zijn bovendien verkrijgbaar in verschillende wit-nuances en verspreiden zacht en diffuus licht. Nadeel is dat ze een aangepaste armatuur nodig hebben die toch wat plaats in beslag neemt.

Spaarlampen

Deze lampen zijn heel zuinig en gaan ook erg lang mee. De levensduur kan zes tot twaalf jaar bedragen. Spaarlampen bestaan inmiddels ook in bolvorm en ze verspreiden een gloeilampachtig licht. Minpunten zijn de iets duurdere aankoopprijs en het feit dat het een tijdje duurt vooraleer ze op lichtsterkte zijn. Ten slotte is het ook een nadeel dat je ze niet kan dimmen.

LED

De Led of de ‘light emitting diode’ is vrij nieuw in het verlichtingslandschap en bevindt zich nog volop in de ontwikkelingsfase. Toch zijn ze al redelijk goed ingeburgerd. Led’s worden steeds vaker gebruikt bij tuinverlichting. Het binnengebruik zal pas over enkele jaren op punt staan.

Voordelen van deze technologie zijn dat led’s vrij zuinig met energie omspringen, dat ze heel duurzaam zijn en dat ze op laagspanning werken. Dit laatste maakt dat ze extra veilig zijn. Bovendien zijn ze in diverse kleuren beschikbaar.

Meer info nodig?

Graag een offerte gewenst?

contact-image