Vloer en tegelwerken

RD Constructions

Houten vloeren

houten_vloer1Op zoek naar warmte, sfeer, duurzaamheid en comfort? Dan is hout een prima optie. Hout heeft iets unieks, brengt sfeer en oogt bijzonder in elk interieur. Het gamma houten vloeren gaat van de klassieke plankenvloer over parket tot samengestelde parketvloeren.

 

 

houten_vloer2Het verschil tussen plankenvloer en parket is de dikte van de plank. Bij een dikke plank spreken we van een plankenvloer. Kenmerkend hier is ook de tand en groef. Parket daarentegen is eigenlijk een verzamelnaam voor houten vloeren opgebouwd uit dunne stroken hout. We onderscheiden hierin volgende soorten:

 

Massief parket

Dit parket bestaat uit verschillende planken uit één stuk hout en die één voor één volgens een bepaald patroon op de ondervloer gelegd worden.

Gelamelleerd parket

houten_vloer3Ook wel meerlagig parket genoemd omdat het opgebouwd is uit verschillende lagen: een onderlaag (meestal naaldhout of multiplex), een tussenlaag (dennenhout, MDF of HDF) en tenslotte een toplaag (massief hout). De meeste gelamelleerde parketvloeren zijn goedkoper dan massieve parketvloeren. Nadeel is dat ze niet zo vaak opgeschuurd kunnen worden als een massief parket.

Fineerparket

houten_vloer4Net als bij gelamelleerd parket bestaat dit ook uit verschillende lagen, maar de toplaag is dunner. Fineerparket is opgebouwd uit een harde, waterwerende drager (MDF of HDF) waarop een dunne laag fineerhout aangebracht wordt. Dit materiaal kan niet opnieuw geschuurd worden zoals massief parket. De sterkte van fineerparet wordt bepaald door de sterkte van de drager. Duurzaamheid en onderhoudsvriendelijkheid zijn sterke troeven van deze parketsoort. De plaatsing verloopt aanmerkelijk vlotter dan bij massief parket door het kliksysteem: de afzonderlijke panelen worden simpelweg in elkaar geklikt en hoeven niet meer aan elkaar gelijmd.

Laminaat

Laminaat mag vergeleken worden met fineerparket. Er is alleen één groot verschil: de toplaag wordt gevormd door een kunststof (imitatie) en niet door massief hout. Laminaat is erg onderhoudsvriendelijk. Betere laminaatvloeren gaan een levenlang mee. Ze kunnen zelfs in de drukst belopen plaatsen gelegd worden en kunnen letterlijk tegen een stootje zoals naaldhakken, stoelpoten, …

Laminaat is geen hout. Toch niet in de strikte zin van het woord. In feite bestaat laminaat vloer uit MDF, HDF of ander een houtvezelproduct eneen decoratieve kunststof bovenlaag met daarop een doorzichtige slijtvaste toplaag. Deze industrieel vervaardigde vloer is in kleur en textuur nog nauwelijks te onderscheiden van een echte planken- of (natuur)steen vloer.

Laminaatvloer is snel en eenvoudig te plaatsen, wat zich meteen weerspiegelt in het kostenplaatje: een budgetvriendelijke vloer. Maar ook qua vervanging of herbruik iheeft laminaat vloer zijn voordelen. Beschadigde stukken zijn in een mum van tijd verwijderd en vervangen. Verhuisplannen? Ook dan kan de laminaat vloer makkelijk meegenomen en herplaatst in de nieuwe woning.

Laminaat vloer is onderhoudsvriendelijk, hygiënisch en slijtvast. De betere vloer gaat meer dan twintig jaar mee, zelfs op drukbelopen plaatsen.

Reiniging van laminaat vloer is kinderspel. Voor dagelijks onderhoud volstaat stofzuigen of vegen. Vlekken kunnen met een speciaal product verwijderd worden. Om zo lang mogelijk plezier te hebben van je laminaat vloer volg je best het advies van je vakman.

Laminaat is niet echt geschikt voor vochtige ruimtes zoals de badkamer of wasplaats. Hoewel het vochtwerend is, zal het na verloop van tijd gaan zwellen.

Toch iets anders?

Flexibele of soepele vloerbekleding vind je in alle types en kleuren: vinyl, linoleum, kurk, bamboe en tapijt.

houten_vloer6 houten_vloer5

Vinyl

Een vinylvloer is een veerkrachtige kunststof vloerbedekking die bestaat uit een slijtlaag in transparant PVC en een grondlaag in soepel PVC. Vinyl is in veel verschillende soorten verkrijgbaar. De verschillen uiten zich in prijs, dessin, kleur en duurzaamheid. Vinyl is verkrijgbaar in breedtes van 200, 300 en 400 cm breed en is geschikt voor quasi elke ruimte. Hoe meer het vinyl belopen wordt des te dikker het type dat u moet gaan afschaffen. Het kostenplaatje van goed vinyl ligt – afhankelijk van de dikte – tussen de 15 en de 35 euro. Een goede vinylvloer gaat heel wat jaren mee. Een vinylvloer is erg sterk, slijtvast en heeft nauwelijks verzorging nodig. Makkelijk schoon en stofvrij te maken: Een wekelijkse stofzuigbeurt en af en toe met een schoonmaakmiddel dweilen volstaat.

Linoleum

Deze soepele vloerbekleding bestaat uit een mengsel van houtmeel, kurk, minerale vulstoffen en pigmenten gebonden door natuurlijke harsen en lijnolie. Deze rubberachtige mengeling wordt op een vilten of jute onderlaag gewalst, met daarop een beschermende toplaag. Let erop dat de linoleum aangebracht wordt op een egale ondergrond en dat de naden goed afgewerkt worden. Linoleum is bijzonder interessant voor bewoners met allergieën. Doordat het antistatisch is, krijgen stof en huismijt geen kans zich te hechten. Niet te verwonderen dat we dit type vloeren vaak terugvinden in ziekenhuizen, verzorgingsinstellingen, de wachtkamer van de tandarts of kinesist, … Linoleum is eenvoudig schoon te maken en te onderhouden. Droog stofwissen volstaat. Vlekken verwijder je best met een speciaal reinigingsmiddel.

Kurk

Kurk is een warm en natuurlijk product. Het wordt gewonnen uit de schors van de kurkeik die groeit in het Middellandse Zeegebied. Kurk is ook een duurzaam product. De bast van de kurkeik wordt immers niet beschadigd en groeit terug aan. Een millimeter kwaliteitskurk bezit dezelfde isolatiewaarde als 4 cm beton. Onnodig te zeggen dat je met kurk niet snel last zal krijgen van koude voeten. Naast het bewaren van de omgevingswarmte zijn veerkrachtigheid en akoestische isolatie toch wel belangrijke eigenschappen. Lawaai weergalmt niet, loopgeluiden worden sterk afgezwakt. Kurk is ook bijzonder hygiënisch. Een kurkvloer wordt namelijk afgewerkt met een beschermde toplaag (lak) die ervoor zorgt dat stof en vuil niet in de kurk kunnen dringen maar er bovenop blijven liggen. Even stofzuigen, of reinigen met een goed uitgewrongen dweil en de kurkvloer is weer helemaal tiptop. Kurk is bijzonder slijtvast, brandwerend en bovendien prijsgunstig. Verkrijgbaar in natuurlijke tinten met spikkels klein of groot of in trendy kleurtjes.

Tapijt

Mensen die houden van warme voeten, veerkrachtig lopen en natuurlijk de geluidsdempende eigenschappen kiezen voor tapijt. Voeg daar het sterke antislipeffect aan toe en je weet meteen waarom tapijt veel gebruikt wordt in woon- of slaapruimtes en zelfs als traploper zijn dienst bewijst of in hal en portaal opduikt. Tapijt vind je tegenwoordig in ontelbare oppervlaktestructuren, kleurschakeringen, materialen, combinaties en dessins. Kamerbreed en naadloos of als tegel. De moderne fabricatietechnieken voorzien al een vuil-, vocht- en vlekkenwerende finish, waardoor vuildeeltjes zich minder snel aan de vezels kunnen gaan hechten. Over de onderhoudsmethodes hoeft geen boompje meer opgezet. Stofzuigen voor dagelijks onderhoud. Vlekken snel opdeppen of verwijderen met een speciale cleaner.

 

Om je vloer mooi af te werken en om de overgang vloer-muur te verfraaien worden plinten geplaatst. Er zijn verschillende soorten plinten verkrijgbaar: je hebt zelfklevende plinten of plakplinten en je hebt de holle plint, die ook wel de benaming buigplint of overzetplint krijgt. Bij om het even welke vloer hoort een passende plint. Verschillende materialen worden dan ook gebruikt: houten plinten, plinten in natuursteen of gebakken aarde, aluminium plinten, plinten uit Mdf, plinten vervaardigd uit roestvast staal … Daarnaast zijn er verschillende profielafwerkingen mogelijk. Plakplinten zijn het eenvoudigst om te installeren. Met behulp van een verstekschaar kan je de plinten op maat knippen zodanig dat ze op de laminaatvloer geplakt kunnen worden. Buig- of overzetplinten worden aan de muur bevestigd. Dit soort plinten laat toe om telefoonkabels, netwerkkabels en coaxkabels voor radio en televisie mooi weg te werken. Eerst wordt de onderlat gemonteerd om daarna de buigplint erover te bevestigen. Doordat de plint over de clips valt, kan de plint gemakkelijk verwijderd worden. Zo kan er naar hartelust met de meubels geschoven worden zonder dat de kabels een onoverkomelijke hindernis vormen.

Meer info nodig?

Graag een offerte gewenst?

contact-image